Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

73

GEWOONTEN VERANDEREN

Een gewoonte is gedrag dat bijna automatisch gaat, de paden in je hersenen voor dit gedrag zijn sterk en snel. Het uitvoeren van een gewoonte kost daarom weinig moeite. Gewoonten kunnen je leven makkelijker maken en zijn essentieel om ergens beter in te worden. Om een nieuwe gewoonte aan te leren zijn er de drie belangrijke stappen van de gewoonte-lus die telkens opnieuw doorlopen moeten worden. De impuls, routine en de beloning.  Bij genoeg herhaling van deze stappen wordt de routine een gewoonte.

Merk je dat het soms nog lastig is om van een bepaald gedrag een gewoonte te maken? Check dan of de gewoonte-lus voor dit gedrag wel compleet is. Zo is een vaak voorkomend geval dat bij mensen die sporten bij een sportschool de impuls ontbreekt. Wanneer je een teamsport doet is de impuls bijvoorbeeld 'het is woensdagavond'. Bij de sportschool kan je natuurlijk zelf bepalen wanneer je gaat, maar het kan dus handig zijn om als nog een vast tijdstip in te plannen zodat je een duidelijke impuls hebt om te gaan!  

Hoewel gewoonten essentieel zijn om ergens beter in te worden, is het niet altijd fijn als bepaald gedrag een gewoonte is; bijvoorbeeld op je nagels bijten, op je potlood kauwen, teveel junkfood eten of roken. Omdat gewoonten bijna volledig automatisch gaan, zijn dit soort slechte gewoonten moeilijk te stoppen of te veranderen.

We hebben een filmpje voor je met vier stappen om toch ook van deze slechte gewoontes af te kunnen komen! (Let op: in het Engels).