Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

34

Mindmappen

Eerste keer mindmappen? Onthoud dan vooral dat een mindmap geen kunstwerk hoeft te zijn, het enige wat belangrijk is dat jij begrijpt wat er staat. Toch kan het handig zijn om eerst op weg te worden geholpen door een programma waarmee je mindmaps online kan maken. Een aantal programma’s die je gratis kunt proberen zijn iMindmap (na 7 dagen wel betaald), freemind en Xmind. Daarnaast is het handig om eerst de regels van een mindmap onder de knie te krijgen, begin dus met een makkelijk onderwerp zoals een mindmap over jezelf, voordat je je mindmap op moeilijkere stof gaat toepassen. 

Voordeel van mindmappen
Door het maken van patronen en associaties en het werken met kleuren bij een mindmap komen beide hersenhelften aan bod. Op deze manier een samenvatting maken heeft daardoor vaak 5 à 10 keer een beter effect dan een normale samenvatting met alleen woorden en zinnen. Dit komt omdat onze hersenen dol zijn op beelden, niet zo gek als je je bedenkt dat we heel vroeger allemaal in beelden dachten omdat er nog geen taal was. Een verhaal met plaatjes kan dus een stuk sneller onthouden en begrepen worden. Dit is dus niet alleen handig voor school, maar voor allerlei dingen waarvoor jij een duidelijk overzicht wil hebben, denk aan een presentatie of een planning voor je feestje. 

Nog meer voordelen van mindmappen
★Een mindmap ordent je gedachten
★Bij het maken van een mindmap gebruik je beide hersenhelften, waardoor je beter en sneller onthoudt
★Je bent creatief bezig tijdens het maken van een mindmap
★Een mindmap is handig voor een overzicht en het onderscheiden van hoofd- en bijzaken
★Een mindmap maken is leuk!

Bij het mindmappen is het belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt! Hieronder kan je ze terugvinden in de vorm van een mindmap (let op: in het Engels).