Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

30

Herhalen

Nu je weet op welke manier het slim is om te herhalen, wil je natuurlijk ook weten waarom je eigenlijk moet herhalen. Wij leggen het je uit! We zullen beginnen met het slechte nieuws, er is namelijk onderzocht door Meneer Ebbinghaus dat je 80% vergeet van wat je hebt geleerd. Best veel hè? Het goede nieuws is dat je door te herhalen gelukkig veel meer blijft onthouden! Eén tip is dus om het herhalen vooral niet over te slaan, daarnaast hebben we ook nog twee andere tips voor jou!

Tip 1
Wanneer herhaal jij meestal? De avond voor de toets? Meneer Ebbinghaus heeft namelijk ook onderzocht dat je binnen een uur al het meeste vergeet van wat je geleerd hebt, namelijk de helft. Daarom is het handig om binnen een uur al een keer te hebben herhaald, anders doe je de helft voor niks en dat zou zonde zijn. Dit herhalen hoeft niet lang te duren, neem bijvoorbeeld na een halfuurtje leren een minuutje of twee in je hoofd door wat je net geleerd hebt. 

Tip 2
Deze hebben we je al meegeven in het boek en in het filmpje, maar we kunnen het natuurlijk niet vaak genoeg herhalen: herhaal op een actieve manier!

Herhaal eens wat jij tot nu toe in deze module hebt geleerd!