Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

28

SNELLEZEN

De check
De hele dag zijn we ermee bezig; lezen. Hoe fijn zou het zijn als je hiermee tijd kan besparen! In het filmpje heb je gehoord dat je ongeveer 100-200 woorden per minuut leest. Als je beter wil worden in snellezen is het altijd goed om te weten waar je nu staat, oftewel voer een check uit. Dus wil jij weten hoe snel je nu leest, ontdek het via Spreeder, (let op: in het Engels) op deze site kan je je eigen tekst invoeren om te testen hoe snel je nu leest. 

Oefenen
Tijd om te oefenen! We hebben je al veel tips in het boek meegegeven, en zoals met veel dingen is het een kwestie van heel vaak doen en geloven in jezelf. Je kunt namelijk overal beter in worden, herinner je het nog van de module hersenen? Op het begin kan het best eng zijn om een stuk sneller te gaan lezen, omdat je misschien het gevoel hebt dat je het niet kan onthouden.Toch is het tegenovergestelde waar! Laten we je dat even uitleggen. Je leest zoals je weet ongeveer met een snelheid van 100-200 woorden per minuut, maar... je hersenen kunnen denken met een snelheid van 800-1400 woorden per minuut. Dus wanneer je op normale snelheid een tekst leest, kan je nog van alles daarnaast doen en raak je snel afgeleid, herkenbaar? Als je gaat snellezen hebben je hersenen simpelweg geen tijd meer om aan andere dingen te denken, en zal je dus zelfs beter onthouden! Een win-win situatie dus; én sneller lezen én beter onthouden. 

Ben je nu ook enthousiast om hiermee aan de slag te gaan? Ga nog eens naar Spreeder hier kan je namelijk bij ‘settings’ de snelheid waarin de woorden verschijnen opvoeren, zodat je stap voor stap sneller kunt gaan lezen. Een leuk experiment om te ervaren dat je met een klein beetje oefening veel sneller kan lezen dan je dacht! En je kan zelfs al beginnen terwijl je de teksten op boekdoen leest, er is namelijk ook een online tool van spreeder waardoor je de tekst op je beelscherm ook snel kan gaan lezen, probeer hem hier uit.

Testen of je echt beter bent geworden? Daarvoor is er een test, die meet hoe snel je leest maar ook of je de tekst wel echt onthouden hebt!