Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

60

 

Apps

Handige apps die je kunnen helpen bij het optimaal gebruik maken van je gewoontes en wilskracht zijn:

  • ToDoist - Handige to-do lijst applicatie waarbij je herinneringen in kunt stellen en prioriteiten aan je taken kunt stellen (Android/iOS)

  • AnyDo - Handige to-do app, die je elke ochtend herinnert aan je taken (Android/IOS)

  • Pomodoro - Handige app die werkt op basis van de pomodoro techniek. Maakt het makkelijker om ook echt aan de slag te gaan! (Android/IOS)

  • Coach.me - App om je gewoontes te ontwikkelen én bij te houden (Android/iOS)

  • Google Calendar (https://www.google.com/calendar) - Online kalender applicatie van Google

  • Weekschema - Afgezien van alle online-handigheden is een simpel papieren weekschema nog steeds een hele effectieve manier van plannen. Deze kun je downloaden door hier te klikken.

 

Gewoonten veranderen

Een gewoonte is gedrag dat bijna automatisch gaat; de paden in je hersenen voor dit gedrag zijn sterk en snel. Het uitvoeren van een gewoonte kost weinig moeite, denk maar aan tanden poetsen of je veters strikken. Gewoonten kunnen je leven makkelijker maken en zijn essentieel om ergens beter in te worden. Om een nieuwe gewoonte aan te leren zijn er drie belangrijke stappen die telkens opnieuw doorlopen moeten worden. Allereerst de aansturing (bijvoorbeeld een onfrisse mond), vervolgens de routine (tanden poetsen) en als laatste de beloning (een frisse mond). Bij genoeg herhaling van deze stappen wordt de routine (tanden poetsen) een gewoonte. Nog meer interesse in hoe gewoontes werken en hoe je deze kunt veranderen? Charles Duhigg legt het uit in zijn boek: The Power of Habit. Of bekijk zijn site voor korte uitleg over het vormen van nieuwe gewoonten.

Hoewel gewoonten essentieel zijn om ergens beter in te worden, is het niet altijd fijn als bepaald gedrag een gewoonte is; bijvoorbeeld op je nagels bijten, op je potlood kauwen, teveel junkfood eten of roken. Omdat gewoonten bijna volledig automatisch gaan, zijn dit soort slechte gewoonten moeilijk te stoppen of te veranderen. In dit filmpje (let op: filmpje in het Engels) worden tips gegeven in de vorm van 4 stappen hoe jij van je slechte gewoonte af kunt komen.