Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

34

 

In de module slim teksten leren heb je geleerd om op een slimme manier een tekst aan te pakken. Dit kun je doen door eerst je tekst voor te bereiden, op een slimme manier te gaan lezen, en vervolgens te herhalen. Hieronder lees je over manieren die je kunnen helpen om nog slimmer een tekst te kunnen leren!

 

Snellezen

Snellezen gaat niet alleen over het verbeteren van je leessnelheid. Vaak wil je datgene wat je leest namelijk ook begrijpen, zodat je het daarna kunt onthouden. Daarom is het belangrijk om niet alleen sneller, maar vooral efficiënter te lezen. Zie dit filmpje (let op: Engels) met enkele tips voor snellezen. Daarnaast zijn er ook tools die je kunnen helpen bij het snellezen. Spreeder is er zo een. Je kan op de website je eigen tekst invoeren om te testen hoe snel je nu leest. Daarna kan je bij ‘settings’ de sneheid waarin de woorden verschijnen opvoeren, zodat je stap voor stap sneller kunt gaan lezen. Een leuk experiment om te ervaren dat je met een klein beetje oefening veel sneller kan lezen dan je dacht!

 

Pomodoro timer

De pomodoro methode kan het makkelijker maken om met je leerwerk te beginnen en maakt het makkelijker om geconcentreerd te blijven. Hoe? Door je berg leerwerk op te delen in kleine blokken van ongeveer 20 minuten. In dit filmpje (let op: Engels) wordt uitgelegd hoe je handig en op een goede manier gebruik kan maken van de pomodoro timer. De pomodoro techniek kan helpen je dag productiever te maken en dit kan helpen bij een goede balans tussen school en vrije tijd. Ook geeft de pomodoro techniek je de gelegenheid om kort te herhalen wat je de vorige blokjes hebt geleerd. Er zijn heel veel pomodoro-timer apps te vinden in de play store of app store, maar een goede website met een handige timer is deze. Hier kun je zelfs het 'alarm' geluidje aanpassen!

 

Lengte van leerperiodes

We onthouden veel meer van het begin en het einde van een leerperiode, dan het midden van een leerperiode (Gebruik je verstand - Tony Buzan). Wanneer je twee uur lang aan het leren bent, zonder pauzes, duurt de midden-periode lang: er is dan dus een langere periode waarbij je slechter onthoudt. De pomodoro techniek gebruikt korte periodes van leren waardoor de middenperiode veel korter is. Deze periode van ongeveer 20 tot 25 minuten is perfect om goed te begrijpen en onthouden. Een te korte periode zorgt vaak voor te weinig tijd om de stof te ordenen en te begrijpen, een te lange periode kan ervoor zorgen dat je slechter onthoud. De pomodoro techniek zorgt er dus voor dat je meer onthoudt tijdens het leren. Als je van plan bent twee uur te leren kun je dus beter vier blokjes van 20 tot 25 minuten leren in plaats van één blok van twee uur lang. De duur van de leerperiodes (20 tot 25 minuten) zijn slechts een richtlijn, welke leerperiode het beste werkt voor jou kun je zelf uitproberen!

 

Meer informatie?

Wil je nog meer verdieping over slim teksten leren? De onderstaande boeken hebben wij gebruikt: