Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

19

 

Associëren

Iedereen kan zijn of haar geheugen trainen door te oefenen en technieken uit te proberen en toe te passen (TEDtalk van Joshua Foer). Over de hele wereld worden geheugen wedstrijden gehouden waarbij deelnemers verschillende onthoud uitdagingen krijgen; bijvoorbeeld een hele reeks cijfers leren in een korte tijd of gezichten en namen onthouden. De deelnemers van zulke wedstrijden zijn ontzettend goed in onthouden. Tijdens een Amerikaanse geheugenwedstrijd afgelopen jaar was er een man die 360 cijfers binnen 5 minuten had onthouden! Onderzoekers waren nieuwsgierig naar hoe deze deelnemers zo goed konden zijn in onthouden en hebben de hersenen van de kampioenen onderzocht. Het bleek dat de hersenen eigenlijk niet zoveel verschilden van een persoon met een gemiddeld geheugen. De geheugenkampioenen bleken geen bijzonder hoge intelligentie of een super geheugen te hebben. De reden dat ze zo goed waren in onthouden kwam door het trainen van hun geheugen en onthoud technieken te gebruiken. Dit betekent dat iedereen dus zijn of haar geheugen beter kan maken!

Nu is natuurlijk de vraag hoe deze geheugenkampioenen dit doen. Een veelgebruikte aanpak is associëren. Zoals je hebt gelezen in de module is de tweede stap van onthouden associëren. Visualiseren is een zeer handige manier van associëren en kan op verschillende manieren toegepast worden. Bijvoorbeeld een woordenpaar visueel koppelen, zoals uitgelegd in de module (bijvoorbeeld beer en t-shirt). Bij het onthouden van meerdere woorden kan het handig zijn een verhaal (let op: Engels) te visualiseren, deze methode is ook handig om rijtjes te onthouden in een specifieke volgorde. Denk daarbij eraan: hoe gekker (overdreven, bizar, grappig, sexy), hoe beter! Een andere techniek wat helpt bij het onthouden van rijtjes in een specifieke volgorde is de loci methode. Bij de loci methode visualiseer je een locatie, bijvoorbeeld je huis of slaapkamer, en associeer je informatie met objecten in die locatie. Bekijk hier een filmpje (let op: Engels) die enkele tips geeft over hoe je de loci methode zou kunnen uitvoeren.

 

De kracht van visualisatie

Visualiseren is niet alleen goed voor het onthouden van informatie, het kan ook helpen bij beter presteren in bijvoorbeeld sport. Kijk hier een filmpje van de schaatser Erben Wennemars die visualiseert dat hij een wedstrijd van 500 meter schaatst. Het visualiseren, zoals Erben Wennemars hier doet, kan sporters helpen beter te presteren en zelfs helpen om te winnen. Visualiseren is dus een ontzettend krachtige en nuttige techniek.

 

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie met betrekking tot onthouden? De volgende boeken hebben wij gebruikt, en staan vol met handige tips en trucs: