Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835

11

 

 

Koe

In het filmpje met de koe, willen we je laten ervaren dat het moeilijk is om iets te ‘ont-’leren. Zo heb je kunnen zien dat wanneer je eenmaal gezien hebt dat het plaatje een koe is, het moeilijk is om deze koe niet meer te zien. Zo werkt het ook met je manier van leren: wanneer je gewend bent aan een bepaalde manier van leren, lijkt het soms heel moeilijk om een nieuwe aan te leren. Gelukkig kun je dit doorbreken, want je hersenen passen zich aan aan datgene wat je regelmatig doet.

 

Het flexibele brein

Je hersenen zijn veranderbaar! De verbindingen in je hersenen veranderen constant door ervaringen; dingen die je doet en meemaakt. De verbindingen kunnen zowel sterker als zwakker worden, dit wordt neuroplasticiteit genoemd (let op: filmpje in het Engels). Dat hersenen veranderbaar zijn bleek onder andere uit een onderzoek naar taxichauffeurs in Londen. Om taxichauffeur te worden in Londen moet eerst een moeilijke test gemaakt worden om de ingewikkelde straten van Londen te leren kennen. Het leren voor deze test en het rijden als taxichauffeur door Londen is een flinke training voor de hersenen, sommigen leerden zelfs jaren voor deze test. De onderzoekers besloten de getrainde hersenen van de Londense taxichauffeurs te bekijken. En wat bleek: de hippocampus (een deel van de hersenen die te maken heeft met ruimtelijk inzicht) was groter in de hersenen van de taxichauffeurs! Het bleek ook dat hoe langer een persoon taxichauffeur was in Londen, hoe groter de hippocampus was. Hard werken aan iets uitdagends kun je dus terugzien in de hersenen!

 

Mindset

In de module heb je ook gelezen over je mindset. Op deze blog (Engels) wordt nog een keer duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen fixed mindset en growth mindset. Ben je benieuwd hoe het gesteld is met jouw mindset? Doe dan de test op deze pagina (let op: de test is wel in het Engels). Wil je meer lezen over mindset, en het onderzoek van Carol Dweck? Haar boek kun je bestellen via deze link of bekijk haar website.

 

Meer informatie?

Wil je nog meer verdieping over hersenen? De onderstaande boeken hebben wij gebruikt: