Zoek je begeleiding bij het 'leren leren' boek? Klik dan op het icoontje!
Contactflag US020 261 1835
Blog

Blog

 • Tips voor je werkgeheugen

  Tips voor je werkgeheugen

  Klaar om te testen hoe het er met je (werk)geheugen voor staat? Daar gaan we!
  ★Vijf dagen na de dag voor gisteren is het vrijdag, welke dag is het dan morgen?
  ★ Onthoud dit getal zodat je het aan het einde van de blog nog weet: 810210139051

  Lees meer
 • Geen cijfers meer op school

  Geen cijfers meer op school

  Met de kerstvakantie voor de deur betekent het voor vele leerlingen en leraren dat de toetsen, tentamens, SO’s en proefwerken er weer aankomen. Wist je dat ze dit in Finland helemaal niet kennen, daar maken ze namelijk geen gebruik van gestandaardiseerde toetsen voor leerlingen tot 16 jaar. Dit betekent echter niet dat de kinderen volledig worden vrijgelaten en hun voortgang niet bekeken wordt. Ze krijgen namelijk wel door de leraar bedachte opdrachten waarop zij feedback krijgen zonder dat daar een cijfer aan hangt. Aangezien Finland al jaren erg hoog op de Europese ranglijst van het onderwijs staat ben ik benieuwd of wij iets van hen kunnen leren.

  Lees meer
 • Talent kun je leren

  Talent kun je leren

  Toen ik googelde naar de definitie van talent, viel me iets op. De meeste van deze definities gingen namelijk over dat talent een aangeboren aanleg is, een natuurlijk vermogen om iets goed te doen, of een eigenschap die iemand bij de geboorte heeft meegekregen. In eerste instantie klinkt dat logisch, maar is dit wel echt zo? Uit onderzoek naar leren weten we namelijk dat iedereen iets kan leren, wanneer er wordt geoefend, de motivatie er is en de omstandigheden juist zijn. Maakt ons dat niet in staat om ons eigen talent te ontwikkelen?

  Lees meer
 • Waar ben jij trots op?

  Waar ben jij trots op?

  Wanneer wij training geven over motivatie dan gaat het meestal over verschillende vragen zoals ‘wat vind ik leuk’, ‘waar ben ik goed in’ en ‘wat vind ik belangrijk’. Dit zijn best wel grote vragen, en ik merk dat het voor mij én voor veel scholieren lastig kan zijn om hier direct een antwoord op te bedenken. Daarom stel ik vaak eerst een andere vraag: ‘waar ben jij trots op’.

  Lees meer
 • Een to-do list die je wel kan halen!

  Een to-do list die je wel kan halen!

  Ik kom er gelijk voor uit, ik ben groot fan van plannen en ben dat altijd al geweest. Vanaf jongs af aan maak ik weekplanningen, dagplanningen, houd ik een agenda bij en schrijf ik veel to do lijstjes. Een voordeel was dat ik me daar redelijk goed aan kon houden. Ik vond het fijn dat ik overal lijstjes voor had. Hoe meer lijstjes, hoe meer overzicht, dacht ik. Uiteindelijk bleek het tegenovergestelde: hoe meer lijstjes, hoe meer chaos in mijn hoofd. Ik schreef elke to-do ergens op, omdat ik bang was om dingen te vergeten. Zo werden mijn to-do lists overvol en mijn hoofd dus ook!

  Lees meer
 • De snoeppot: genot versus geluk

  De snoeppot: genot versus geluk

  Ik ga jullie wat vertellen over een voorbeeld hoe je van je leven een spelletje kan maken, om gelukkiger te worden. Bij mijn werk staat in de keuken een snoeppot. Hij staart mij aan terwijl ik mijn kopje met thee vul. Zo’n zacht bananensnoepje, een paarse snoepsleutel, autodropjes, biggetjes….. En dan opeens heb ik er een in mijn mond.

  Lees meer
 • De wijze lessen van jongleren

  De wijze lessen van jongleren

  Het is mei 2012, en ik besluit om te solliciteren naar de trainersopleiding van Remind. Het lijkt me gaaf: meer leren over studeren en motivatie, en anderen daarmee helpen. Na mijn sollicitatie wordt mij verteld dat ik eerst een studententraining kan volgen om te kijken wat Remind nou precies doet in het onderwijs. Een training over leren: wat verwacht je daar nou van? Ik stelde me zo voor dat we met onze studieboeken aan de slag zouden gaan en tips zouden krijgen over hoe we sneller konden studeren.

  Lees meer
 • Because I'm happy

  Because I'm happy

  Zeg eens eerlijk, hoe gelukkig ben jij op dit moment? Geef jezelf een cijfer en lees daarna pas verder... Heb je jezelf een 10 gegeven, dan is dit artikel misschien niet helemaal voor jou, tenzij je een schaal gebruikte van 100 of misschien wel 1000. Was je cijfer lager? Lees snel verder want ik geef je een grote tip geven om je wat gelukkiger te kunnen voelen.

  Lees meer
 • Over tijgers en uitstellen

  Over tijgers en uitstellen

  Stel je voor: jij, gekleed in leren doeken die je lichaam maar half bedekken (nee het is niet wat je denkt), bent op jacht gegaan omdat het eten in het kamp bijna op is. Samen met jouw stamgenoten heb je een mooi groot dier gevangen. Je bent nu al aan het watertanden bij het idee dat jullie zo meteen in het kamp dit heerlijke vlees kunnen gaan opeten. Een geslaagde dag.

  Lees meer
 • Focusboost!

  Focusboost!

  Ken je dat? Van die momenten dat je thuis aan het leren bent voor een toets en dat je opeens merkt dat je alweer met iets totaal anders bezig bent; even Facebooken, whatsappen of YouTube-filmpjes kijken. Zelfs je kamer opruimen lijkt soms in de plaats te komen van leren voor school, terwijl dat echt niet een van mijn favoriete bezigheden is. Kortom je hebt weer last van SOG (Studie-Ontwijkend Gedrag).

  Lees meer
 • Waarom zou je je druk maken?

  Waarom zou je je druk maken?

  Ah! Mijn hoofd overstroomde van gedachten de laatste tijd. Ken je dat ook? Soms zit je ergens mee en blijf je er maar over tobben. De gedachtes die rondzweven in je hoofd lijken je niet verder te brengen, maar toch ga je ermee door. 

  Lees meer
 • The summer is magic!

  The summer is magic!

  Nu de zonnestralen eindelijk een beetje doorkomen voel het pas echt officieel, de zomer is begonnen! Mijn, en waarschijnlijk ook die van vele anderen, favoriete seizoen van het jaar. Voor mij niet alleen omdat het lekker weer is, je veel meer vrije tijd hebt en er vaak tripjes op de planning staan, maar ook om een andere reden. Deze periode is zo bijzonder omdat het voor ons, die-hard schoolgangers, opnieuw oud en nieuw is!

  Lees meer
 • Welke hamburger eet jij? - Het geluksmodel

  Welke hamburger eet jij? - Het geluksmodel

  Laat me je voorstellen aan meneer Tal Ben Shahar, gelukspsycholoog van beroep en gedisciplineerde doorzetter als het gaat om squashen. Een paar jaar geleden moest hij trainen voor één van de grootste squash evenementen ter wereld, waardoor hij extreem gezond moest eten.

  Lees meer
 • Succesvol fouten maken

  Succesvol fouten maken

  Ik weet al een tijdje dat er een grote toets aan gaat komen. Mijn docent heeft alle toetsstof in de afgelopen weken besproken en vindt het nu tijd voor een oefentoets. Op het moment dat ik de vragen zie denk ik: “hallo, dit is veel te moeilijk! Hoe kan ik dit nou weten? En bovendien, ik heb niet zo goed opgelet in de lessen en nog helemaal niet geleerd!”.

  Lees meer
 • Mindmap: van vijand naar vriend

  Mindmap: van vijand naar vriend

  Een manier van samenvatten die goed past bij hoe je hersenen werken is mindmappen. Nu hebben docenten mij vroeger 10.000 keer uitgelegd hoe mindmappen werkt. 10.000 keer heb ik gehoord dat ik het “echt moet toepassen!”. Maar als ik dan vroeg waarom ik een mindmap zou moeten maken in plaats van een gewone samenvatting, kreeg ik nooit echt een overtuigend antwoord: “Gewoon, omdat het goed werkt.”.

  Lees meer
 • Oneindige uitsteller (deel 2)

  Oneindige uitsteller (deel 2)

  In het eerste deel heb je het verhaal achter mijn eeuwige uitstelgedrag kunnen lezen. Je weet nu waar ik vandaan kom en dat ook ik er grotendeels vanaf ben gekomen. Daarbij heb ik je vragen gegeven om meer inzicht te krijgen in jouw uitstelgedrag.
   

  Lees meer
 • 27 uur in een dag

  27 uur in een dag

  Meer tijd om te doen wat jij graag wilt, dat willen we allemaal wel. Om die ene vriend(in) nog te spreken, een beetje extra slaap te pakken of nog even een balletje te trappen met je vrienden. Beeld je eens in dat je 3 uur extra hebt in een dag. Je mag in die 3 uur alles doen wat je wilt! 
   

  Lees meer
 • Slimmer leren met muziek

  Slimmer leren met muziek

  Als ik mijn ogen open schijnt het zonlicht door het kiertje van mijn gordijnen. Ik ruik de geur van versgebakken croissants. Op de achtergrond hoor ik de klassieke muziek van mijn ouders. Het is een doodgewone zondagochtend in het huis van mijn ouders. Als ik beneden de huiskamer inloop zie ik een gedekte tafel. Mijn vader zit aan die tafel, hij leest de krant en mijn moeder kookt in de keuken de eieren. De klassieke muziek zorgt voor een gevoel van ontspanning.

  Lees meer
 • Wat maakt jou uniek?

  Wat maakt jou uniek?

  Ken je dat? Je bent bezig met een activiteit en je kan je eigenlijk alleen maar focussen op wat nog niet zo goed gaat? Je focust je erop, omdat dat hetgeen is waar je jezelf in wil verbeteren. Een paar weken geleden hebben we een training gevolgd van W3-GROW op het Remind HQ, en de inzichten die we daaruit hebben gekregen willen we jullie zeker niet onthouden.

  Lees meer
 • Keuzestress

  Keuzestress

  In je leven maak je ongelofelijk veel keuzes. Tijdens mijn studie merkte ik dat kiezen voor mij steeds moeilijker werd. Welke studie moet je überhaupt kiezen? En als je dan studeert, waarin ga jij je dan specialiseren? Ga je misschien een stage volgen in het buitenland en is dat dan bij een start-up of bij een grote multinational? Of ga je niet studeren en ga je een tijdje reizen? Alles kan! Juist, en dat is precies wat het zo moeilijk maakt.  

  Lees meer
 • Wil je een perfecte samenvatting? Nee!

  Wil je een perfecte samenvatting? Nee!

  Een samenvatting is best handig! Grote kans dat je er wel eens eentje maakt die heel gedetailleerd en compleet is. Want hoe meer details hoe beter toch? Ik zal je in deze blog uitleggen waarom dat helemaal niet zo goed werkt, hoe logisch het ook lijkt.

  Lees meer
 • Wat te doen bij een (te) lastige uitleg?

  Wat te doen bij een (te) lastige uitleg?

  “Als je de gevonden 3 km/u aftrekt van de wortel van 122 en dan vermenigvuldigt met het kwadraat van 249 dan krijg je A. En als je A dan afzet tegen D, wat je min 122 doet; dan heb je het antwoord!”.Je kent het wel; die momenten waarop de leraar iets uitlegt alsof het de makkelijkste zaak van de wereld is, maar waarbij jij vanaf minuut 1 al bent afgehaakt.

  Lees meer
 • De verleiding is soms zo lastig te weerstaan...

  De verleiding is soms zo lastig te weerstaan...

  Het is weer zo ver; vrijdagmiddag. De zon begint volop te schijnen. Mijn laptop - met in de geopende tabbladen de twee verslagen die ik eigenlijk gister al af wilde hebben - staat voor me. Naast me ligt mijn telefoon. Nu nog met een zwart scherm. Zolang mijn scherm niet oplicht en mijn ringtone niet begint te rinkelen, weet ik dat ik de verleiding nog net kan weerstaan. Naar buiten. Die heerlijke zon in. Chillen in het park met vrienden. Dat is wat ik nu het liefst wil.

  Lees meer
 • Een overwinning op jezelf bij het NK Onthouden

  Een overwinning op jezelf bij het NK Onthouden

  Het lijkt een gewone pauze op een middelbare school. Verspreid over het plein staan groepjes scholieren. Er wordt gelachen, gegeten en gedronken. Alleen als je goed kijkt valt het op: twee dames die net iets groter en ouder zijn dan de rest van de scholieren. Ze lopen rond met iets wat op een poster lijkt, ansichtkaarten, een pen en een wit vel papier.

  Lees meer
 • Niet weer van die lastige sommen...

  Niet weer van die lastige sommen...

  Stel: vijf dagen na de dag voor gisteren is het vrijdag, welke dag is het dan morgen? Nog ééntje. Stel: het is dinsdag. Welke dag zou het dan morgen zijn?

  Lees meer
 • Rituelen: heet douchen & jodelen

  Rituelen: heet douchen & jodelen

  Je kent ze wel, van die lijstjes als “zes ochtend rituelen van succesvolle mensen”, “de do’s en dont’s voor meer productiviteit”, en “zo word jij creatiever”. Al die verschillende lijstjes komen uiteindelijk allemaal met dezelfde standaard trucs. Waarom zie ik nooit gekke gewoontes voorbij komen: werken we allemaal op dezelfde manier?

  Lees meer
 • Een broodje ‘gewoonte’, graag!

  Een broodje ‘gewoonte’, graag!

  Een miljoen keer snoozen in de ochtend waardoor je standaard te laat komt. Een hele zak snoep leeg eten tijdens een film, terwijl je net hebt gegeten. Nooit brood smeren in de ochtend en juist heel veel lekkere broodjes en koeken kopen op school: dáááág spaargeld. Gewoontes waar je heel erg graag vanaf wil; we hebben ze allemaal.

  Lees meer
 • Oneindige uitsteller

  Oneindige uitsteller

  Stress-niveau op maximaal, een typesnelheid waarbij je je eigen vingers niet eens meer kunt bijhouden en heel wat slapeloze uurtjes. Ik kan deze nachten helaas niet meer op twee handen tellen. Ja, de titel ‘grootste uitsteller van het jaar’, won ik glansrijk, als die er zou zijn.

  Lees meer
 • Wat fijn, ik heb het druk!

  Wat fijn, ik heb het druk!

  Heb je ook wel eens het idee dat je altijd te weinig tijd hebt? Hoe ga je daar dan mee om?

  Lees meer
 • Hoe heet je ook alweer?

  Hoe heet je ook alweer?

  Moeite met namen onthouden? Met deze tip onthoud je een keer wel iemands naam.

  Lees meer
 • Morgen begin ik echt!

  Morgen begin ik echt!

  Beginnen met leren (en ook écht doorzetten). Hoe maak je het voor jezelf makkelijker om te beginnen met leren?

  Lees meer
 • Speel je nu een spelletje met me!?

  Speel je nu een spelletje met me!?

  Spelletjes zijn leuk. Hoe kun jij van jouw leerwerk ook een spelletje maken?

  Lees meer
 • Van fixed naar growth mindset

  Van fixed naar growth mindset

  Ik studeer psychologie en wilde daar iets naast doen. Niet het standaard bijbaantje bij een restaurant, maar iets met meer betekenis. Remind bleek de ideale plek voor mij. Niet alleen vind ik het fijn om betekenisvol te zijn voor de scholieren aan wie ik de training geef. Ook voor mij persoonlijk is Remind een inspirerende omgeving om in te werken.

  Lees meer
 • De ideale speeltuin om in te ontdekken

  De ideale speeltuin om in te ontdekken

  Toen ik solliciteerde naar de functie van trainer bij Remind, verwachtte ik niet meer dan een bijbaantje. Ik dacht: één keer per week training geven en that's it. Al snel bleek dat ik veel inspraak kreeg in het bedrijf. Ik mocht met voorstellen komen voor een nieuwe bedrijfsnaam en Remind organiseerde uitstapjes voor trainers.

  Lees meer
 • De regie in eigen hand

  De regie in eigen hand

  Het leven overkwam me altijd een beetje. Ik heb zelden actief keuzes gemaakt en de touwtjes in eigen hand genomen. Kwam ik te laat, was dat de schuld van de bus. Haalde ik een onvoldoende, kwam dat door mijn slechte leraar. En was ik weer eens iets vergeten, tja, dan kon ik daar zelf ook niet veel aan doen. Omdat ik niet goed wist wat ik wilde, had ik weinig motivatie om doelen te stellen en een eigen koers uit te stippelen.

  Lees meer