Boek bestellen

Offerte aanvragen

Help! Leuke dingen kosten ook energie

Het belangrijke verschil tussen energie en geluk.

Stoppen met een vaste baan om yogales te geven, de wereld rond te varen of een kapperszaak te beginnen. Als je de media mag geloven, maken steeds meer jongeren soortgelijke keuzes. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden. De droom om veel geld te verdienen wordt vervangen door de droom van een baan die leuk is en waar je vooral veel energie van krijgt. Hoe reëel is dit?

De energiemeter

Om het simpel te stellen: ‘Leven kost energie’. We slapen met z’n allen niet voor niets acht uur per nacht. Onze hersenen hebben tijd nodig om op te laden van een dag vol geuren, kleuren, geluiden en ervaringen. Zélfs als je de hele dag in bed ligt te bingewatchen kost het je energie en heb je na zo’n dag slaap nodig. Elke dag heeft onze ‘energiemeter’ een beperkte mate van energie. Op is op. En deze energie gaat naar de minder leuke, maar ook de leuke en mooie momenten van de dag.

De blijheidsmeter

Hoezo kunnen we ons na een goeie dag op ons werk of een leuke sportles toch zo goed voelen? En tot rust komen van een vakantie vol nieuwe en mooie indrukken? Dit komt omdat het onze ‘blijheidsmeter’ vult. Dingen die we leuk vinden, maken ons gelukkig. Ze geven ons een voldaan gevoel. De valkuil hiervan is dat je door dit gevoel maar dóór blijft gaan, zonder rust te nemen. Of dat je in de zoektocht naar datgene wat je energie geeft stopt met iets wat je leuk vind, omdat je er moe van thuis komt.

Moe maar voldaan

Het is normaal om je bekaf te voelen na een hele leuke dag op je werk of een leuke vakantie. Geef die moeheid de ruimte. Neem rust! Even je telefoon wegleggen en écht even niets doen. Op zo’n moment kunnen we onze ervaringen verwerken en laden we weer op voor de volgende gebeurtenis, zodat we deze met volle aandacht kunnen ervaren.

Maar hoe kun je dat nou doen, rust nemen? Wat ideeën:

  • Neem tussen de afspraken door een moment om de vorige afspraak te verwerken.
  • Plan je afspraken niet alleen op basis van tijd, maar check ook hoe de rest van je dag eruit ziet. Drie sociale afspraken passen misschien qua tijd wel, maar heb je er wel 3 keer de volle aandacht voor?
  • Neem na een activiteit de tijd om dit bij jezelf na te gaan hoeveel energie het heeft gekost. Deze info kan je gebruiken om te ontdekken wat je veel of weinig energie kost. Handig als je wilt plannen!
  • Pak niet meteen je telefoon erbij wanneer je ergens moeten wachten of onderweg bent. Deze informatieverwerking kost ook energie. Staar daarentegen even uit het raam en gebruik het moment om even op te laden.
  • Plan momenten van rust in als je op reis of vakantie bent.

Zet je energie slim in

Ondanks dat het heel normaal is om uitgeput van een leuke dag thuis te komen, is je focussen op zoveel mogelijk doen van datgene wat je leuk vindt, een goede tactiek. Het kost je energie, maar het levert wel plezier, en geluk op.
Blijf de dingen waar je een negatief gevoel aan overhoudt vermijden. Deze kosten namelijk nog meer energie, en leveren je weinig op. Geef de kostbare inhoud van je energiemeter bewust uit, zodat je aan het einde van je dag, wél een volle blijheidsmeter hebt!

Meer zoals dit?

Leuk? Klik hier door onze andere, vergelijkbare blogs

Whatsapp Remind Learning