Boek bestellen

Offerte aanvragen

Experiment 6: Ontdek je eigen mindset

Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?

Experiment 6: Ontdek je eigen mindset

?Volgens mij kennen we (bijna) allemaal de gedachte; ik kan dit niet. Voor mij was dit bij Duits het geval. Ik vond de grammatica ontzettend moeilijk, had een docent die weinig geduld met mij had en het lukte mij maar niet om goed de woorden te spellen. Ik gaf de docent en mijn dyslexie de schuld. Pas later kwam ik erachter dat mijn eigen gedachten over wat ik kon mij tegenhield. Mijn mindset was fixed.

?De Amerikaanse wetenschapster Carol Dweck maakt onderscheid tussen twee soorten mindset: Een ‘fixed’ en ‘growth’ mindset. Mijn gedachtes over Duits waren fixed. Ik kan het niet,  ik zal het nooit kunnen en daarom wil ik het ook niet meer proberen kwamen vaak langs. Maar door bijvoorbeeld te denken, ik kan het nog niet, maar als ik oefen, het op verschillende manieren probeer en leer van mijn fouten, had ik een growth mindset gehad. Het heeft dus allemaal te maken met hoe je naar je eigen talenten, vaardigheden en intelligentie kijkt.

“Goed nieuws! Iedereen kan een growth mindset aannemen”

Maar wat kan jij hiermee? Nou, wanneer je de wereld bekijkt vanuit een fixed mindset, zal je je minder snel ontwikkelen. Dit komt, omdat je juist van uitdagingen, kritiek en doorzetten veel kan leren. Wanneer je de wereld bekijkt vanuit een growth mindset, geloof je dat jij je overal in kunt ontwikkelen. Dus durf de uitdaging aan te gaan en durf fouten te maken! En goed nieuws! Iedereen kan een growth mindset ontwikkelen! Let bijvoorbeeld eens op wat je denkt en zegt vandaag. Is de gedachten fixed? Zoals: Ik kan dit niet. Maak hem growth: Ik kan dit NOG niet. De eerste stap is je bewust zijn van je fixed mindset en deze ombuigen naar een growth mindset!

Wanneer je iets nieuws leert, moet je het een aantal keer herhalen voordat je hersenen een sterke verbinding hebben gemaakt. Denk eens terug aan afgelopen week. Kan je je vandaag beter concentreren dan de eerste dag thuis werken? Ja? Dan is het pad in je hersenen steeds sterker aan het worden! Nee? Probeer eens andere manieren van leren. Op onze blog vind je veel tips!

?‍♀️Tip van trainer Iris

“ Natuurlijk is fouten maken niet altijd leuk, maar realiseer je dat je er heel erg veel van kunt leren. Probeer erachter te komen wat er fout ging, zodat je daarvan kun leren. Wie weet gaat het volgende keer beter!  ”

Whatsapp Remind Learning