Boek bestellen

Offerte aanvragen

Experiment 22: Een leuk verhaal per maand

Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?

Experiment 22: Een leuk verhaal per maand

?Voordat ik naar school ging, kon ik lezen. Of beter gezegd: ik kon een prachtig toneelstukje spelen alsof. Mijn ouders en broers moesten hetzelfde boek wel zo’n 20 keer aan mij voorlezen, voordat ik uit mijn geheugen en met de plaatjes het verhaal kon navertellen, terwijl ik mijn ogen over de letters liet glijden, net zoals zij dat voorheen deden.

Met de eerste klas (in Duitsland, waar ik vandaan kom, ben je 6 jaar oud) leerde ik al snel écht lezen en vond alles wat met letters te maken had, fantastisch. Dit, terwijl ik een hekel had aan cijfers en rekenen.

Toentertijd las ik een Pippi Langkous-boek met, voor mijn leeftijd, flink wat pagina’s. Telkens wanneer ik hem had uitgelezen, begon ik weer opnieuw. Mijn broer ergerde zich aan hoe saai ik toch bezig was en drukte me op een leven veranderende dag het eerste Harry Potter boek in handen.

Er begon iets wat lang niet zou stoppen: Ik las boek na boek, van romans en fantasieverhalen, tot waargebeurde verhalen en psychologisch-getinte boeken. Totdat ik aan mijn eindexamens begon. Opeens moest ik zó ontzettend veel voor school lezen, dat mijn motivatie voor lezen was weggezakt.

Mijn broer irriteerde zich aan hoe saai ik toch bezig was en drukte me op een leven veranderende dag het eerste Harry Potter boek in handen.

Nu wil ik iets veranderen. Ik wil weer een boek per maand lezen. ‘Waarom?’, denk je misschien. Omdat ik er iets van kan leren. Zodra ik het boek uitgelezen heb, weet ik dingen die ik voorheen niet wist, maakt niet uit om welk boek het gaat. En het zorgt voor leuke gespreksstof met vrienden.

Hoe ga ik dat nou doen? Elk boek verschilt in dikte en ik moet er dus elke dag mee aan de slag.

?Mijn lees-recept voor elke boekenwurm en stripverhaal-fanatiekeling:

STAP 1: Tel de pagina’s van jouw boek

Jaa, zonder een beetje rekenen kom ik er helaas niet. Mijn boek heeft voor deze maand 436 bladzijdes.

STAP 2: Deel het getal door 30

Een maand heeft (meestal) 30 dagen. Door het aantal bladzijdes gedeeld door dertig te doen, weet je hoe veel pagina’s je per dag kan lezen. In mijn geval: 436/30 = 14,533.

STAP 3: Rond het getal naar boven af

Heb je net als ik een onhandig getal: Rond naar boven af! (15, dus)

STAP 4: Lees elke dag dit aantal pagina’s

HINT: Leg daarbij wanneer je begint met lezen jouw boekenlegger X pagina’s verder. Dan weet je, tot waar je nog “mag” ?

STAP 5: Bedenk een beloning voor wanneer je het volhoudt

Ik betrapte mezelf dat ik het gewoon een keertje 2 dagen niet deed: want er kijkt niemand naar wat ik doe! Nu turf ik elke dag of ik het heb gedaan of niet. Na 5 dagen achter elkaar mag ik een lekker ijsje eten dat ik normaal veel te duur vind ?

Vind je lezen echt he-le-maal niks? Probeer het dan voor iets anders. Maak hetgeen wat je wil doen zo klein mogelijk, maar doe het wel elke dag!

Dit kun je ook gebruiken voor schoolwerk, oefenexamens, leren voor je rij-theorie, je kamer opruimen, etc.

Heb je nog vragen? DM/Mail/whatsapp ons! We helpen je graag op weg! En je wil zelfs meer begeleiding? Klik dan hier!

?‍♀️Geschreven door onze trainster Lara 

Whatsapp Remind Learning