Ook jouw leven ziet er nu even heel anders uit dan normaal. Want niet alleen restaurants en sportclubs zijn dicht door het coronavirus, maar ook jouw school. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt en controleert of je al je sommen maakt. Wij zeggen: pak die kans! Je hebt nu de vrijheid om je leerwerk slimmer aan te pakken en leuker te maken. Zo word je beter in leren én voorkom je een achterstand. De komende tijd posten we elke dag een experiment om je hiermee te helpen. Doe je mee?
Experiment 21: Waar ben je goed in?
Heb je nog niet onze eerste motivatie blog gelezen? Kijk dan eerst hier!
?In de vorige motivatieblogs heb je kunnen leren hoe je erachter komt wat je leuk en belangrijk vindt. Maar op welke manier kan je zorgen dat je slim met deze dingen aan de slag gaat? Daar kunnen jouw talenten je mee helpen. Om erachter te komen wat jouw talenten zijn, zal deze blog gaan over ‘waar ben jij goed in?’
In mijn omgeving zie ik vaak dat mensen deze vraag goed kunnen beantwoorden. De meeste mensen weten wel een aantal talenten van zichzelf op te noemen. Maar het kan ook leerzaam zijn om te vragen aan andere wat zij als jouw kwaliteiten zien. Meestal weten anderen nog meer goede eigenschappen te noemen, die voor jou al heel normaal zijn geworden.
?Talenten zijn dingen die je goed kan, bijvoorbeeld omdat je ze al vaak hebt gedaan. Meestal vindt je het ook leuk om ze te doen. Als je weet waar je goed in bent, kun je je talent inzetten om andere dingen makkelijker of leuker te maken. Als je bijvoorbeeld goed bent in muziek, kun je het leren van woordjes makkelijker maken door een liedje of rap erover te schrijven!
Om erachter te komen waar je goed in bent, kun je in gesprek gaan met iemand uit je omgeving. Volg het stappenplan hieronder en jij kan binnen no time jouw kwaliteiten inzetten!
Stap 1. Kies een persoon
Kies iemand in jouw omgeving die jou aardig kent. Denk bijvoorbeeld aan een vriend(in), mentor, ouder, broertje/zusje of muziekleraar. Wie kies jij?
Stap 2. Stel vragen
Leg de persoon uit dat je graag wil weten waar je goed in bent en vraag of de ander daarbij wil helpen. Het voelt misschien wat onwennig voor jou, maar de ander vindt het waarschijnlijk heel leuk om je te helpen! De volgende vragen kan je sturen naar de ander.
- Wanneer ben ik volgens jou op mijn best?
- Voor wat voor uitdaging of probleem zou je mij om hulp vragen?
- Waar vind jij dat ik goed in ben?
- Wat waardeer je het meest aan mij?
Stap 3. Ga in gesprek
Nu je de antwoorden op de vragen hebt, kun je de persoon bellen en erover in gesprek gaan. Bedenk wat jij graag nog meer zou willen weten. Zit er een kwaliteit tussen waar jij verbaasd over bent? Is er een specifieke situatie waarin de ander jouw kwaliteit heeft gezien?
Stap 4. Gebruik de kennis
Nu is het belangrijk om zelf of samen terug te kijken op het gesprek. Wat kan je hiervan leren? Hierbij kunnen de volgende vragen helpen.
- Wat heb je over jezelf geleerd?
- Wat kun je met deze kennis?
- Wat kan jij makkelijker maken door je talent te gebruiken?
Heb je nog vragen? DM/Mail/whatsapp ons! We helpen je graag op weg! En je wil zelfs meer begeleiding? Klik dan hier!
?♀️Geschreven en tip van onze trainster Anna
Vraag de ander of hij/zij het ook leuk vindt om te onderzoeken wat zijn of haar kwaliteiten zijn. Zo kan je meteen iets terug doen en kunnen jullie beiden je talent inzetten: win-win!